Sos curry do kanapek



Sos  do kanapek i nie tylko..Polecam......Przepis cytuję za autorką.

Ok. 1,3 kg warzyw
  • 2 młode cukinie ze skórką
  • 2 spore marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki
  • 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oleju
  • 10 łyżek octu 6%
  • 2 torebki żel-fixu (2:1)
  • płaska łyżka mielonego chili
  • 2 płaskie łyżki vegety
  • torebka ulubionej mieszanki curry (najlepiej łagodnej)
  • 10 czubatych łyżek cukru
  • 1,5 litra wody
Warzywa kroję dość drobno, ale bez przesady, ponieważ potem będą miksowane.Wrzucam je do rondla z olejem i duszę kilka minut, dosypując vegetę - po czym wlewam litr wody wodę i gotuję do miękkości. Dodaję koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą wody (1/2 litra), cukier, curry i chili. Miksuję warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawiam octem. Wsypuję żel-fix i mieszam do rozpuszczenia - podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełniam gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg ! Zakręcam i odstawiam dnem do góry - pozostawiam do zupełnego ostygnięcia.
Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup.

Przepis dodaję do akcji Przetwory 2011Warzywa psiankowate, Cukinia 2011,  Paprykujemy 2.







Komentarze

  1. robiłam w tamtym roku, w tym roku podwójną porcję tak nam smakowała ten sos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zauberi - ja zrobiłam tydzień temu na spróbowanie i też nam posmakowało, a wczoraj robiłam znów...i chyba jeszcze zrobię..jest pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Zapisuję. Coś dla moich mężczyzn :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiola- również pozdrawiam..i dziękuje a sos jest naprawdę pyszny ,ja jutro robię kolejną porcję tego sosu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę Ci Bożenko własnych przetworów, ja niestety nie mam miejsca w kuchni.. a właściwie w aneksie kuchennym ..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. i gdzie nie czytam vegeta ,żel fix ,niby po co? sama chemia vegete już dawno nawet do zupy nikt nie używa a zamiast zagęszczać fixami można użyć maki ziemniaczanej albo lepiej zamiast koncentratu w słoiczkach bierzemy sok zagęszczony pomidorowy jest mniej kwaśny i po podgotowaniu sam zagęści sosik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sama robię wegetę.
      .http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/susz-warzywny-i-domowa-vegeta.html

      A skąd taka pewność,że nikt tego nie używa?

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.