Leniwa Ludwika


Przepis  na smaczną surówkę pochodzi również z książki Kuchnia polska.

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 por [ tylko jasna część]
  • 1 kiszony ogórek
  • 0,5 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kminku lub szczypta mielonego kminku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
Kapustę oczyścić i drobniutko poszatkować. Cebulę pokroić w niewielką kostkę.Por pokroić w cienkie talarki , a ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki lub kostkę [ ja potarkowałam na tarce o grubych oczkach].Wszystko wymieszać.Śmietanę lub jogurt [ u mnie pół na pół] zmiksować z kminkiem i wymieszać z jarzynkami.Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Komentarze

  1. Ma te ksiazke- bardzo fajne przepisy. Domowe takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. karto_flana- zgadzam się, są tam fajne i takie domowe przepisy.

    basiaP-..w tej książce jest mnóstwo przepisów z takimi fajnymi nazwami..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.