Przejdź do głównej zawartości
Skrzydełka w zalewie octowo - pomidorowej
Były już skrzydeka w zalewie octowej -tym razem troszkę inaczej , ale również smaczne..Najlepiej smakują na drugi dzień..Ja zrobiłam je w czwartek wieczorem , a dziś już prawie znaku po nich nie ma...
- 2 kg skrzydełek
- 2 jajka
- bułka tarta
- 1 szkl. octu
- 5 szkl.wody
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka soli
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
Skrzydełka umyć,odciąć końcówki, przeciąć na pół i ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć, maczać w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Ocet, wodę, cukier, sól, ziele, listek i pokrojoną cebulę zagotować, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze raz zagotować. Usmażone skrzydełka ułożyć w pojemniku i zalać gorącą zalewą. Odstawić w zimne miejsce. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Hmm.. Po prostu odlatują w mgnieniu oka. ;P
OdpowiedzUsuńSkrzydełka są przepyszne
OdpowiedzUsuń