poniedziałek, 14 marca 2011

23. Skrzydełka w zalewie octowej

Skrzydełka można zrobić na tysiące sposobów. To jeden z nich. Przepis pochodzi z gazetki Przyślij przepis.

  • 1 kg skrzydełek 
  • 10 szkl. wody
  • 2 szkl.octu
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 1 duża cebula drobno pokrojona w kostkę
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia skrzydełek
Skrzydełka pociąć na 3 części[ lotki można odłożyć do rosołu] podgotować i pozostawić  do ostygnięcia. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor. Przygotować zalewę i zagotować. Zimną zalewą zalać skrzydełka, włożyć do dużego słoika .Najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień.

4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja. Nigdy nie jadłam marynowanych skrzydełek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Pierwszy raz spotykam się z marynowanymi skrzydełkami. Zastanawiam się jak mogą smakować, bo wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. w zalewie octowej - zapowiada się bardzo ciekawie, prezentują się wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto spróbowac, Robiłam już kilka razy i zawsze smakują moim domownikom i nie tylko domownikom.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii ..