Mielonka golonkowa z szynkowara

Mięso swojej roboty,na dodatek z galaretką.
  • 60 dag mięsa z golonki
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklującej
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 125 ml wody
Z golonki usuwamy tłuszcz i ścięgna, mięso kroimy w drobną kostkę, ok 1cm. Mieszamy z mięsem mielonym.Całość mieszamy z przyprawami i solą peklującą oraz wodą i bardzo dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą, kleistą masę. Miskę zakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 2 doby do lodówki.
Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w pół szklanki gorącej wody,chwilę studzimy i szybko mieszamy z mięsną masą.
Do szynkowara wkładamy woreczek napełniamy go szczelnie mięsem, starając się usunąć ze środka powietrze, zawiązujemy mocno sznurkiem i zamykamy.Szynkowar wkładamy do garnka z wodą  i parzymy przez 2 godziny. Woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej poziomu wkładu mięsnego wewnątrz szynkowara.Po 2 godzinach wyjmujemy szynkowar, schładzamy w zimnej wodzie i na noc wkładamy do lodówki.

Przepis dodaje do akcji Wędliny domowe.


               

Komentarze

  1. kulinarne-smaki -Jeśli Twój tatko byłby zachwycony -zrób taką mielonkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem szynkową w szybkowarze. Z łopatki i karczku. Rozkosz...

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie robię z tego przepisu ciekawe co wyjdzie :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robie i teras i tez niewiem co wyjdzie sie okaze po wyjeciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem ciekawa..

      Usuń
    2. Jaki woreczek trzeba włożyć do szynkowara? Zwykły foliowy pewnie podczas gotowanie się rozpuści?....

      Usuń
    3. Zwykły foliowy może być, się nie rozpuści.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.