Mielonka golonkowa z szynkowara


Mięso swojej roboty.. na dodatek z galaretką..

  • 60 dag mięsa z golonki
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklującej
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 125 ml wody
Z golonki usuwamy tłuszcz i ścięgna, mięso kroimy w drobną kostkę, ok 1cm. Mieszamy z mięsem mielonym.Całość mieszamy z przyprawami i solą peklującą oraz wodą i bardzo dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą, kleistą masę. Miskę zakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 2 doby do lodówki.
Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w pół szklanki gorącej wody,
chwilę studzimy i szybko mieszamy z mięsną masą.
Do szynkowara wkładamy woreczek napełniamy go szczelnie mięsem, starając się usunąć ze środka powietrze, zawiązujemy mocno sznurkiem i zamykamy.Szynkowar wkładamy do garnka z wodą  i parzymy przez 2 godziny. Woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej poziomu wkładu mięsnego wewnątrz szynkowara.Po 2 godzinach wyjmujemy szynkowar, schładzamy w zimnej wodzie i na noc wkładamy do lodówki.

Przepis dodaje do akcji Wędliny domowe.


               

Komentarze

  1. kulinarne-smaki -Jeśli Twój tatko byłby zachwycony -zrób taką mielonkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem szynkową w szybkowarze. Z łopatki i karczku. Rozkosz...

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie robię z tego przepisu ciekawe co wyjdzie :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robie i teras i tez niewiem co wyjdzie sie okaze po wyjeciu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.