Przejdź do głównej zawartości
Żeberka w chrupiącej panierce
Bardzo pyszne żeberka na ciepło a nawet na zimno...
- 1,5 kg żeberek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Żeberka umyć i pokroić na niewielkie kawałki . Włożyć do garnka i zalać wodą aby całe mięso przykryło, zagotować.[zdjąć powstałe szumowiny], dodać wszystkie przyprawy i gotować na niewielkim ogniu do miękkości żeberek. Gdy będą miękkie wyjąć z wywaru ( wywar można wykorzystać do zupy - u mnie była botwinka).Ostudzić .[można wyjąć kości- ja nie wyjmowałam] . Każdy kawałek żeberka obtoczyć najpierw w bułce tartej, potem w jajku, znowu w bułce, jajku i jeszcze raz w bułce. Smażyć na oleju do zrumienienia.
PYSZNE DANIE. POZDRAWIAM SERDECZNIE
OdpowiedzUsuńJa myślałam ze ta panierka mnie zachwyci. Czytam a tu bułka tarta... Szaleństwo
OdpowiedzUsuń