Ogórki małosolne

Ogóreczki małosolne...- mniam...
  • ogórki
  • woda i sól [na 1 l wody przypada 1 łyżka stołowa soli ]
  • czosnek
  • koper
  • nasionka gorczycy
  • korzeń i liście chrzanu
Wodę zagotować z dodatkiem soli . W dużym słoju lub garnku układać warstwami umyte ogórki , obrany czosnek , gałązki kopru , liście i korzeń chrzanu i gorczycę . Zalać gorącą zalewą , obciążyć talerzykiem , żeby ogórki były przykryte wodą . Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni .
Przepis dodaje do Akcji przetwory 2011.

Komentarze

  1. Nie ma to jak małosolne domowej produkcji :) Uwielbiam i ubolewam, że ja się jeszcze ociągam z przygotowaniem ich :)

    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chcę takiego, albo od razu dwa. Trzeba będzie zrobić. Jaki garnek najlepiej użyć? Pewnie jakaś kamionka?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.