Przejdź do głównej zawartości
Ogóreczki małosolne...- mniam...
- ogórki
- woda i sól [na 1 l wody przypada 1 łyżka stołowa soli ]
- czosnek
- koper
- nasionka gorczycy
- korzeń i liście chrzanu
Wodę zagotować z dodatkiem soli . W dużym słoju lub garnku układać warstwami umyte ogórki , obrany czosnek , gałązki kopru , liście i korzeń chrzanu i gorczycę . Zalać gorącą zalewą , obciążyć talerzykiem , żeby ogórki były przykryte wodą . Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni .
Przepis dodaje do Akcji przetwory 2011.
uwielbiam ich smak
OdpowiedzUsuńNie ma to jak małosolne domowej produkcji :) Uwielbiam i ubolewam, że ja się jeszcze ociągam z przygotowaniem ich :)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli :)
Ja chcę takiego, albo od razu dwa. Trzeba będzie zrobić. Jaki garnek najlepiej użyć? Pewnie jakaś kamionka?
OdpowiedzUsuń