- 1 kg truskawek
- 500 g cukru
- 120 ml soku wyciśniętego z 2 dużych cytryn
- maliny
W garnku o grubym dnie wsyp drugą połowę cukru i zrób z niego karmel. Dodaj truskawki z sokiem i wlej sok z cytryny. Zmniejszaj ogień stopniowo, aż truskawki będą przyjemnie bulgotać bez przykrywki i gotuj je 45 minut. Następnie do dobrze wymytych w gorącej wodzie i pozostawionych do osuszenia słoikach włóż dżem i dobrze zakręć. Połóż słoik na zakrętce "do góry nogami". Zawiń w ściereczkę lub koc i pozostaw do wystygnięcia.
Notka:
1. na dużym ogniu zrób karmel - poczekaj aż cukier zacznie się topić i trochę zmniejsz gaz. ostrożnie, żeby nie przypalić karmelu!
2. gdy będziesz dodawać truskawki z sokiem do karmelu - PRZYKRĘĆ OGIEŃ - inaczej buchnie Ci w twarz para gorąca i możesz się poparzyć!
3. nie przejmuj się, jeśli utworzą Ci się grudki karmelu - na pewno się rozpuści
4. bardzo dobrze wymyj słoiki i przykrywki w gorącej wodzie.
5. zakrętki osusz bardzo do starannie, słoików nie musisz wycierać ścierką w środku (jeśli już, to koniecznie czystą i suchą)
6. jak najmocniej zakręć słoik - będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że dostanie się tam powietrze i zepsuje dżem.
Przepis dodaję do Akcji przetwory 2011 .
na zimę do naleśników idealne
OdpowiedzUsuńMoja Mama niedawno także robiła dżemy truskawkowe:) z tą tylko różnicą, że dodała rabarbaru zamiast malinek:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i miłego weekendu życzę
Duś - oczywiście , że na zimę idealne i nie tylko do naleśników..
OdpowiedzUsuńilka_86 - ja jeszcze będę robiła z rabarbarem.. dziękuję i wzajemnie...
Witaj Bożenko :) Dawno mnie nie było, ale teraz już jestem. Ale się tu u Ciebie pozmieniało :)
OdpowiedzUsuńTeraz już będę zaglądać tutaj regularnie.
pysznie owocowo.
OdpowiedzUsuńGrażyna-Witaj ...długo Ciebie nie było, ale już jesteś i cieszę ,że zaglądasz i zaglądać będziesz do mnie..
OdpowiedzUsuńasieja - dziękuję..
witam :)
OdpowiedzUsuńwpisałam w wyszukiwarkę nazwę swojego bloga i ku mojemu zaskoczeniu wiele osób mnie cytuje! cieszę się, że mogłam jakoś pomóc w kuchennych pracach i zapraszam ponownie w odwiedziny!:)