Konfitura malinowo-rabarbarowa

Przeglądając przepisy na rabarbar znalazłam przepis na konfiturę rabarbarowo- malinową.Miałam akurat zamrożone maliny , więc postanowiłam spróbować. No i jedna moja zmiana - to taka, że najpierw rozgotowałam rabarbar, a dopiero potem dodałam maliny.Przepis cytuję z bloga Brulion z przepisami .Ja oczywiście zwiększyłam proporcje, ale podaję przepis taki jaki znalazłam.
  • 3 gałązki rabarbaru
  • garść mrożonych malin
  • 1/4 szkl. cukru (lub więcej, do smaku)
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
Rabarbar pokroić na kawałki. włożyć do rondelka razem z malinami. wsypać cukier i dodać odrobinę wody. gotować  na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, co jakiś czas mieszając. pod koniec wlać ekstrakt, wymieszać.Wekować gotową konfiturę.
 Przepis dodaję do akcji Przetwory 2011
Akcja przetwory 2011    Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

Komentarze

  1. Musi być przepyszna, tylko ja bym przetarła przez sito ze względu na malinowe pesteczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ania - no właśnie nie każdy lubi pestki, ale mój mąż nie marudzi i zjada wszystko...

    kuchennefascynacje - oj smacznie ...

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczna jest malinowa, ale z rabarbarem zapowiada się jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) robiłam trochę w innej wersji i pyszne było

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszne musi być do naleśników

    OdpowiedzUsuń
  6. MAM RABARBAR NA DZIAŁCE WIĘC WYPRÓBUJĘ BO PRZEPIS MI SIĘ PODOBA. A PESTECZKI POPRAWIĄ NAM PRZEMIANĘ MATERII

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.