Przejdź do głównej zawartości
Konfitura malinowo-rabarbarowa
Przeglądając przepisy na rabarbar znalazłam przepis na konfiturę rabarbarowo- malinową.Miałam akurat zamrożone maliny , więc postanowiłam spróbować. No i jedna moja zmiana - to taka, że najpierw rozgotowałam rabarbar, a dopiero potem dodałam maliny.Przepis cytuję z bloga Brulion z przepisami .Ja oczywiście zwiększyłam proporcje, ale podaję przepis taki jaki znalazłam.
- 3 gałązki rabarbaru
- garść mrożonych malin
- 1/4 szkl. cukru (lub więcej, do smaku)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Rabarbar pokroić na kawałki. włożyć do rondelka razem z malinami. wsypać cukier i dodać odrobinę wody. gotować na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, co jakiś czas mieszając. pod koniec wlać ekstrakt, wymieszać.Wekować gotową konfiturę.
Przepis dodaję do akcji Przetwory 2011
Musi być przepyszna, tylko ja bym przetarła przez sito ze względu na malinowe pesteczki:)
OdpowiedzUsuńSmacznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńAnia - no właśnie nie każdy lubi pestki, ale mój mąż nie marudzi i zjada wszystko...
OdpowiedzUsuńkuchennefascynacje - oj smacznie ...
fantastyczna jest malinowa, ale z rabarbarem zapowiada się jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńmniam :) robiłam trochę w innej wersji i pyszne było
OdpowiedzUsuńale pyszne musi być do naleśników
OdpowiedzUsuńMAM RABARBAR NA DZIAŁCE WIĘC WYPRÓBUJĘ BO PRZEPIS MI SIĘ PODOBA. A PESTECZKI POPRAWIĄ NAM PRZEMIANĘ MATERII
OdpowiedzUsuń