Krucha drożdżówka z rabarbarem

Ostatnio mam coraz mniej wolnego czasu...Sezon rabarbarowy w pełni ,a ja dopiero zaczynam.. Na pierwszy rzut krucha drożdżówka ...
  • 3 jajka
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl .mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 40 dkg rabarbaru
  • 2-3 łyżki bułki tartej
Kruszonka 
  • 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2 szkl .mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru
Robimy kruszonkę- mąkę, masło i cukry zagnieść i włożyć do zamrażalnika.Jajka wbić do miski, wkruszyć  drożdże, dodać miękkie masło, posypać cukrem i wlać zimne mleko. Nie mieszać, tylko odstawić na 1 - 2 godziny w ciepłe miejsce.  Następnie  dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Posypać bułką tartą, ułożyć pokrojony rabarbar, na wierzch zetrzeć kruszonkę. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem. 
Przepis dodaję do akcji  Warzywa w słodyczach.
Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.