Przejdź do głównej zawartości
Krucha drożdżówka z rabarbarem
Ostatnio mam coraz mniej wolnego czasu...Sezon rabarbarowy w pełni ,a ja dopiero zaczynam.. Na pierwszy rzut krucha drożdżówka ...
- 3 jajka
- 5 dkg drożdży
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl .mleka
- 1/2 kg mąki
- 40 dkg rabarbaru
- 2-3 łyżki bułki tartej
Kruszonka
- 1/2 kostki masła
- 1 i 1/2 szkl .mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru
Robimy kruszonkę- mąkę, masło i cukry zagnieść i włożyć do zamrażalnika.Jajka wbić do miski, wkruszyć drożdże, dodać miękkie masło, posypać cukrem i wlać zimne mleko. Nie mieszać, tylko odstawić na 1 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Posypać bułką tartą, ułożyć pokrojony rabarbar, na wierzch zetrzeć kruszonkę. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem.
Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach.
pysznosci:) drozdzowe ciacho... mniam:)
OdpowiedzUsuńA do tego kubek mleka:)
OdpowiedzUsuńtak, tak, koniecznie kubek mleka i cała blacha moja!
OdpowiedzUsuń