Przejdź do głównej zawartości
Taki boczek posmakuje na pewno niejednej osobie....
- 1,5-2 kg boczku bez kości
- 1-2 główki czosnku
- 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego
- papryka słodka w proszku
- sól czosnkowa
- vegeta
- majeranek
- pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z resztą przypraw natrzeć,przykryć odstawić na noc do lodówki.Następnie zawinąć w rulon, po czym mocno go owinąć dratwą.Piec na blaszce i obracać co jakiś czas, aby skórka się zarumieniła. . Można włożyć do torebki /rękawa i upiec, ja tak robię[ jest smaczniejszy].
No, doskonały pomysł na domową wędlinę. Muszę się skusić.
OdpowiedzUsuńAg Pe - domowe wędliny zawsze najlepiej smakują...
OdpowiedzUsuńBożenko, pyszności tu serwujesz! Taka rolada z boczku, z chrzanem idealna!
OdpowiedzUsuńEVE- dziękuję..
OdpowiedzUsuńmój mąż to by pod sufit skakał jak bym mu taki zrobiła, ale musi poczekać aż pojedziemy do Polski i zrobimy zapasy
OdpowiedzUsuń