Babka cytrynowa

Przepis na taką babkę ,a raczej podobną widziałam już na kilku blogach.. Piekłam taką podobną [  tylko z mąki pszennej] i muszę przyznać , że ta babka jest o wiele smaczniejsza... Nawet nie zdążyłam polukrować, została posypana cukrem pudrem wymieszanym z kakao... Przepis znalazłam na blogu Kolorowo w kuchni i cytuję za autorką.
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/2  szkl.mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 150 ml oleju
  • cukier waniliowy
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  sok i skórka z jednej cytryny 
Lukier
  •  2-3 kopiaste łyżki cukru pudru
  •  sok z połowy cytryny
Jaja ubijamy z cukrem, i cukrem waniliowym.Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i wlewamy stopniowo olej.Cały czas miksujemy.Na koniec wsypujemy otartą( na małych oczkach )skórkę z cytryny i sok ,miksujemy jeszcze 2 minuty.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką foremki (najlepiej z kominem)
pieczemy w 180 st.C 40 minut (sprawdzamy patyczkiem ,czy się upiekła).
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2011.

Komentarze

  1. Ostatnio piekłam bardzo podobną babkę cytrynową, z tym, że zamiast oleju dodaję rozpuszczoną margarynę. Posypanie jej cukrem pudrem zmieszanym z kakao uważam za świetny pomysł. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przepiękna. Uwielbiam cytrynowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wrotka_online- Twoja babka wygląda smakowicie, muszę też wypróbować ... pozdrawiam.

    Ania- dziękuję, ja też uwielbiam cytrynowe ciasta.. Właśnie pieką się mufiny cytrynowe...

    zauberi- dziękuję..

    OdpowiedzUsuń
  4. ale się cieszę że babka smakowała! :) i wyszła ślicznie! pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. kolorowo w kuchni - oj smakowała i napewno nie raz ją jeszcze zrobię...Dziękuję i pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.