Przejdź do głównej zawartości
Przepis na taką babkę ,a raczej podobną widziałam już na kilku blogach.. Piekłam taką podobną [ tylko z mąki pszennej] i muszę przyznać , że ta babka jest o wiele smaczniejsza... Nawet nie zdążyłam polukrować, została posypana cukrem pudrem wymieszanym z kakao... Przepis znalazłam na blogu Kolorowo w kuchni i cytuję za autorką.
- 4 jajka
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 150 ml oleju
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka z jednej cytryny
Lukier
- 2-3 kopiaste łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Jaja ubijamy z cukrem, i cukrem waniliowym.Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i wlewamy stopniowo olej.Cały czas miksujemy.Na koniec wsypujemy otartą( na małych oczkach )skórkę z cytryny i sok ,miksujemy jeszcze 2 minuty.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką foremki (najlepiej z kominem)
pieczemy w 180 st.C 40 minut (sprawdzamy patyczkiem ,czy się upiekła).
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2011.
Ostatnio piekłam bardzo podobną babkę cytrynową, z tym, że zamiast oleju dodaję rozpuszczoną margarynę. Posypanie jej cukrem pudrem zmieszanym z kakao uważam za świetny pomysł. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJest przepiękna. Uwielbiam cytrynowe:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwrotka_online- Twoja babka wygląda smakowicie, muszę też wypróbować ... pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAnia- dziękuję, ja też uwielbiam cytrynowe ciasta.. Właśnie pieką się mufiny cytrynowe...
zauberi- dziękuję..
ale się cieszę że babka smakowała! :) i wyszła ślicznie! pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńkolorowo w kuchni - oj smakowała i napewno nie raz ją jeszcze zrobię...Dziękuję i pozdrawiam...
OdpowiedzUsuń