"Koncert życzeń"

Postanowiłam założyć specjalną stronkę..coś w stylu Koncertu życzeń..
Czasem zdarza się, że brakuje pomysłu na obiad lub jakieś ciasto..zgłaszajcie tu swoje propozycje, a ja na pewno skorzystam..

Komentarze

  1. To może ja coś zaproponuję, tylko powiedz a raczej napisz jakie ciasta Ciebie interesują? Pieczone, na zimno , drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi domownicy zajadają się każdym ciastem..ale zepsuł mi się mikser , więc może masz jakiś pomysł na ciasta bez użycia miksera?

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę oto przepisy
    *Ciasto orzechowe
    6 średnich jabłek - obrać, pokroić w niewielkie paseczki, zasypać warstwowo 1,5 szk cukru
    1 szklanka orzechów włoskich pokrojonych w niewielkie kawałki
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    3 całe jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 cukier waniliowy
    W misce połączyć ze sobą jabłka z sokiem, który puściły, z jajkami i olejem.
    Do przesiewacza/sitka wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, spulchnić i dodać do reszty składników cały czas mieszając pałką/łyżką w jedną stronę. Na końcu dodać orzechy.

    Przelać do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i piec w temperaturze 180 stopni około godziny (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem, czy nie jest surowe w środku).

    * Mufinki
    1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (3 duże)
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru + 5 łyżek
    1/2 szklanki oleju
    2 jaja
    płaska łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki masła

    Krem:
    250 g twarogu
    1/2 szklanki cukru pudru
    łyżka ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru wanilinowego)
    łyżka miękkiego masła

    Mąkę przesiewamy z solą, sodą i proszkiem. Jaja mieszamy z cukrem (bez tych 5 łyżek) i olejem, a następnie także ze startą marchewką. W międzyczasie na suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu 5 łyżek cukru. Nie mieszamy, jedynie potrząsamy patelnią co jakiś czas. Mąkę łączymy z masą marchewkową. Kiedy cukier zbrązowieje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło. Uważamy, żeby się nie oparzyć, bo karmel lubi pryskać. Trzeba szybko, małymi porcjami dodawać go do ciasta. Małe grudki niech sobie powstają. :) Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu dekorujemy kremem.
    Krem. Ucieramy twaróg z resztą składników.

    *Ciasto z rabarbarem
    Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
    Spód:
    240g mąki
    50g mielonych migdałów
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    70g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    1 żółtko
    100g masła
    Środek:
    130g cukru
    6,5 łyżeczki żelatyny
    1 kg rabarbaru
    Masa budyniowa:
    50g cukru
    20g masła
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    500ml mleka
    3-4 garście płatków migdałowych
    Truskawki do dekoracji

    Ze składników na spód zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Następnie wylepić tortownicę ciastem, robiąc około 3cm brzeg i wstawić je do lodówki na 30 minut.Piekarnik nagrzać do 190oC na funkcji góra-dół i piec ciasto przez około 25 minut, aż się przyrumieni (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Włożyć go do rondelka, wsypać 130g cukru i gotować, aż zmięknie, zdjąć z ognia.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (tak około 1/4 szklanki) i dodać do rabarbaru, wymieszać. Rabarbar odstawić do ostygnięcia.Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 50g cukru i 500ml mleka, zdjąć z ognia. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.Tężejącą masę z rabarbarem wyłożyć na ciasto, wyrównać. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Następnie na rabarbar wyłożyć masę budyniową i posypać płatkami migdałowymi, wstawić jeszcze na parę godzin do lodówki, aż masa całkiem się zetnie. Przed podaniem ozdobić truskawkami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.