Postanowiłam założyć specjalną stronkę..coś w stylu Koncertu życzeń..
Czasem zdarza się, że brakuje pomysłu na obiad lub jakieś ciasto..zgłaszajcie tu swoje propozycje, a ja na pewno skorzystam..
Czasem zdarza się, że brakuje pomysłu na obiad lub jakieś ciasto..zgłaszajcie tu swoje propozycje, a ja na pewno skorzystam..
To może ja coś zaproponuję, tylko powiedz a raczej napisz jakie ciasta Ciebie interesują? Pieczone, na zimno , drożdżowe?
OdpowiedzUsuńMoi domownicy zajadają się każdym ciastem..ale zepsuł mi się mikser , więc może masz jakiś pomysł na ciasta bez użycia miksera?
OdpowiedzUsuńProszę oto przepisy
OdpowiedzUsuń*Ciasto orzechowe
6 średnich jabłek - obrać, pokroić w niewielkie paseczki, zasypać warstwowo 1,5 szk cukru
1 szklanka orzechów włoskich pokrojonych w niewielkie kawałki
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
W misce połączyć ze sobą jabłka z sokiem, który puściły, z jajkami i olejem.
Do przesiewacza/sitka wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, spulchnić i dodać do reszty składników cały czas mieszając pałką/łyżką w jedną stronę. Na końcu dodać orzechy.
Przelać do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i piec w temperaturze 180 stopni około godziny (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem, czy nie jest surowe w środku).
* Mufinki
1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (3 duże)
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru + 5 łyżek
1/2 szklanki oleju
2 jaja
płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki masła
Krem:
250 g twarogu
1/2 szklanki cukru pudru
łyżka ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru wanilinowego)
łyżka miękkiego masła
Mąkę przesiewamy z solą, sodą i proszkiem. Jaja mieszamy z cukrem (bez tych 5 łyżek) i olejem, a następnie także ze startą marchewką. W międzyczasie na suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu 5 łyżek cukru. Nie mieszamy, jedynie potrząsamy patelnią co jakiś czas. Mąkę łączymy z masą marchewkową. Kiedy cukier zbrązowieje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło. Uważamy, żeby się nie oparzyć, bo karmel lubi pryskać. Trzeba szybko, małymi porcjami dodawać go do ciasta. Małe grudki niech sobie powstają. :) Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu dekorujemy kremem.
Krem. Ucieramy twaróg z resztą składników.
*Ciasto z rabarbarem
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
Spód:
240g mąki
50g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
100g masła
Środek:
130g cukru
6,5 łyżeczki żelatyny
1 kg rabarbaru
Masa budyniowa:
50g cukru
20g masła
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
500ml mleka
3-4 garście płatków migdałowych
Truskawki do dekoracji
Ze składników na spód zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Następnie wylepić tortownicę ciastem, robiąc około 3cm brzeg i wstawić je do lodówki na 30 minut.Piekarnik nagrzać do 190oC na funkcji góra-dół i piec ciasto przez około 25 minut, aż się przyrumieni (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Włożyć go do rondelka, wsypać 130g cukru i gotować, aż zmięknie, zdjąć z ognia.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (tak około 1/4 szklanki) i dodać do rabarbaru, wymieszać. Rabarbar odstawić do ostygnięcia.Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 50g cukru i 500ml mleka, zdjąć z ognia. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.Tężejącą masę z rabarbarem wyłożyć na ciasto, wyrównać. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Następnie na rabarbar wyłożyć masę budyniową i posypać płatkami migdałowymi, wstawić jeszcze na parę godzin do lodówki, aż masa całkiem się zetnie. Przed podaniem ozdobić truskawkami.
Dziękuję bardzo..
Usuń