Bułeczki z majonezem

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u Moniki, kiedyś już robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem majonezu -pluszki, a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z wędliną, serkiem lub dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam..
  • 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej]
  • 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 szkl. ciepłej wody 
Dodatkowo:
  • ciepłe mleko do posmarowania bułek
  • złoty len Skworcu
Drożdże wymieszać z miodem, łyżką mąki i odrobiną wody, odstawić w ciepłe miejsce ,żeby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać majonez, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewać wodę. Gdy składniki się połączą, dodać olej.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu.Ciasto podzielić na części [ u mnie wyszło 9 ].Z każdej części formować podłużną lub okrągłą bułeczkę .Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż ostrym nożem.Posmarować mlekiem,posypać złotym lnem. Piec około  25 -30 minut w temperaturze 220 stopni .









Komentarze

  1. Nigdy nie słyszałam o takich bułeczkach. Wyglądają niezwykle zachęcająco. poproszę jedną na śniadanko! Pozdrowionka! Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię majonezu ale w takim wydaniu może się skuszę bo bułeczki wyglądają rewelacyjne ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.