poniedziałek, 6 lutego 2012

490. Pluszki- rosyjskie bułeczki

Pluszki - fajna nazwa, a bułeczki są smaczne..nadzienie do tych bułeczek dać według gustu..u mnie tylko z makiem..
Przepis cytuję za autorką wspaniałego bloga,gdzie często zaglądam  - mam na myśli oczywiście blog Moje Wypieki.
U mnie pluszki mniejsze niż u Dorotki, gdyż ciasto podzieliłam na więcej porcji niż jest podano w przepisie.

Przypominam również o konkursie.
 

Składniki na 16 bułeczek:
  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
Nadzienie makowe:
  • roztopione masło
  • cukier
  • mak (suchy)

Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
lub nadzienie serowe:
  • 400 g zmielonego twarożku
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.
lub nadzienie orzechowe:
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 75 g cukru
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
Wszystkie składniki wymieszać.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.
Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
** ciasto można oczywiście zagniatać ręcznie - drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn.

Przepis dodaję do akcji Ciasta świata. 



12 komentarzy:

  1. śliczne z nich zawijaski.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają uroczo:) Muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..a pyszne były ..boj uż dawno zjedzone...

      Usuń
  3. A majonez tu nie przeszkadza :)?? Bo wyglądają pysznie ale trochę się zastanawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je pierwszy raz i też obawiałam się dodatku majonezu, ale są naprawdę smaczne..następnym razem zrobię z innym nadzieniem.

      Usuń
  4. jakie cudne buły! poproszę o jedną:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bożenko, odezwij się na dzismamochotena@onet.eu :-)
    A pluszki pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..już napisałam maila..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii ..