Pluszki - fajna nazwa, a bułeczki są smaczne..nadzienie do tych bułeczek dać według gustu..u mnie tylko z makiem..Przepis cytuję za autorką wspaniałego bloga,gdzie często zaglądam - mam na myśli oczywiście blog Moje Wypieki.U mnie pluszki mniejsze niż u Dorotki, gdyż ciasto podzieliłam na więcej porcji niż jest podano w przepisie.Przypominam również o konkursie.
Składniki na 16 bułeczek:
- 325 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki majonezu
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
Nadzienie makowe:
- roztopione masło
- cukier
- mak (suchy)
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
lub nadzienie serowe:
- 400 g zmielonego twarożku
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 4 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.
lub nadzienie orzechowe:
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 75 g cukru
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
Wszystkie składniki wymieszać.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.
Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
** ciasto można oczywiście zagniatać ręcznie - drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn.Przepis dodaję do akcji Ciasta świata.
śliczne z nich zawijaski.
OdpowiedzUsuńDziękuję...
Usuńwyglądają uroczo:) Muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..a pyszne były ..boj uż dawno zjedzone...
Usuńbardzo ładnie pozawijane
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo..
UsuńA majonez tu nie przeszkadza :)?? Bo wyglądają pysznie ale trochę się zastanawiam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je pierwszy raz i też obawiałam się dodatku majonezu, ale są naprawdę smaczne..następnym razem zrobię z innym nadzieniem.
Usuńjakie cudne buły! poproszę o jedną:-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się , proszę..
UsuńBożenko, odezwij się na dzismamochotena@onet.eu :-)
OdpowiedzUsuńA pluszki pierwsza klasa!
Dziękuję..już napisałam maila..
Usuń