- około 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny Kasi
- 200 ml kwaśnej śmietany
- cukier trzcinowy
- 1 jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
Do miski przesiać mąkę dodać cukry,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą rurkę i obsypać cukrem trzcinowym.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Przepis wydaje się być nie taki trudny. A takie rurki są super na przykład z kremem z bitej śmietany! Mmm, wspaniały smak. Dawno takich nie jadłam :( Pozdrawiam :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuń