Rurki z masą budyniową

Rurki zrobione jakis czas temu przy pomocy własnoręcznie zrobionych foremek..Takie rurki można nadziewać czym się chce...u mnie masa karpatkowa..
Ciasto:
  • 50 dkg mąki 
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Mąkę, masło, śmietanę  oraz sól razem dokładnie wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 10 minut do lodówki.Następnie rozwałkować  cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Obtoczyć jedną stronę rurki w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni.Po wystudzeniu nadziać kremem.
Krem :

  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
1 szkl. mleka zagotować z masłem i cukrem.Resztę mleka wymieszać z mąkami i jajkiem, wlać do gotującego się mleka i wymieszać ,aby nie zrobiły się grudki. Gotować cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.Ostudzić, wystudzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego  i napełniać upieczone  rurki. 







Wiosenne słodkości!

Komentarze