Rurki z bitą śmietaną

W ten weekend wspólnie z innymi blogerkami oprócz chleba piekłyśmy rurki..Asia zaproponowała swój sprawdzony przepis na rurki,ale ja już piekłam rurki z takiego samego przepisu [ klik], więc postanowiłam wypróbować inny, no i znalazłam inny  przepis..zaczęłam zagniatać ciasto z podanych składników i nie chciało trzymać się , więc dodałam jajko i wtedy już poszło lepiej.Takie upieczone i wystudzone rurki można nadziać czym się chce...u mnie nadziane bitą śmietaną...
Razem ze mną rurki piekły :Agnieszka, Joasia, Agnieszka. Marzenka, Danusia, Iwonka
  • 25 dkg maki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.Następnie rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Obtoczyć jedną stronę rurki w białku, a potem w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni.Po wystudzeniu nadziać dowolnym kremem.





Komentarze

  1. Wspaniałe rureczki. Dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne rurki Bożenko. :) Doświadczenie bardzo wiele znaczy, a takich przypadkach, jak Twój (problem z zagnieceniem ciasta) jest bezcenne. Co znaczy "mieć głowę na karku". ;)
    Dziękuję Bożenko za wspólne pieczenie i pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam! Smakowicie wyglądają te rureczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rureczki u Ciebie tak samo pysznie wyglądają jak u innych dziewczyn. Pozdrawiam i dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Rurki wyszły doskonałe . Dziękuję za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.