- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 200 g ugotowanego białego ryżu
- ok. 250 ml ciepłej wody
Przepis zacytuję też za autorką..
Rozpocznij od ugotowania ryżu. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozetnij woreczek i odstaw do ostygnięcia.Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól i drożdże. Dodaj wystudzony ryż. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.Zagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę.Zagniataj jeszcze przez 5 minut, po czym wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, chwilkę zagniataj i uformuj z niego kulę. Ułóż kulę ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż ponownie do wyrośnięcia na ok. 45 minut.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.Po upływie czasu wyrastania, wsadź do piekarnika i piecz aż chleb zbrązowieje i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto (ok. 30 minut).Odstaw do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.