Drożdżówki z makiem




Pyszne drożdżówki z masą makową...zamiast masy makowej można dać marmoladę lub masę serową i też będzie pysznie..
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
  • 50 dag mąki 
  • 80 g cukru
  • masa makowa
Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże i masło. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.


Komentarze

  1. Swietna alternatywa dla kupowanych drozdzowek :)! Napewno sprobuje! Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.