Podobny przepis już jest na blogu..a mianowicie kurczak po papiesku..był tak smaczny, że musiałam zrobić powtórkę...ale zrobiłam ciut inaczej..tym razem miałam udka i je podsmażyłam , a potem piekłam razem z sosem i pieczarkami...do sosu dodałam ocet koperkowy [ pierwszy raz spotkałam się z takim octem -polecam]..i zamiast przecieru pomidorowego dałam sos cygański..i wyszło znów pyszne danie...
- 1,20 kg udek
- przyprawa do kurczaka Rafex
- 60 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 1 papryka
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżeczek maggi
- 3 łyżki octu koperkowego WSP "Społem"
- 1 słoiczek sosu cygańskiego WSP"Społem "
- listek , ziele
- marchewka
- cebula
Udka umyć , natrzeć przyprawą i odstawić.Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć. Wodę, sos, cukier, maggi, ocet wymieszać.Udka podsmazyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na blaszkę , dołożyć pieczarki, cebulę i paprykę, dolać sos i wymieszać. Piec do miękkości mięsa.
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Zapraszam!:)