Kupiłam młodą kapustkę..była zupka ..zostało troszkę kapusty...i tak oto są ..a raczej były gołąbki- klopsiki....robię je co jakiś czas..ale tym razem bez koncentratu pomidorowego..i do mięsa dodałam troszkę chrzanu dla zaostrzenia smaku...pycha..ja w sumie za chrzanem nie przepadam..ale ten chrzan bywa u mnie częstym dodatkiem do różnych potraw i mięs..
Kilka słów o chrzanie ze strony producenta
WSP Społem Kielce zaostrza działania…a wszystko za przyczyną nowego produktu – Chrzanu Luksusowego. Rarytas ma spore szanse na rynkowy sukces. Wysoka zawartości korzenia chrzanu (aż 70 proc.) sprawia, że wyrób jest wysokiej jakości alternatywą dla wiodących w tej dziedzinie marek.
Nowy produkt kieleckiej spółdzielni otrzymuje się ze świeżych, pozbawionych skórki tartych lasek chrzanu, kwasów (ocet, kwasek cytrynowy), soli i cukru oraz dodatków spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu, bo aż 70 proc., produkt stanowi ciekawą propozycją z zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych. Dla porównania, konkurencyjne wyroby zawierają najczęściej od 50 do 60 proc. korzenia chrzanu.
- kawałek młodej kapusty
- 70 dag mielonego mięsa
- 1 cebula
- 10 dkg płatków ryżowych
- 2 jajka
- 1 łyżka chrzanu WSP "Społem'
- 2 -3 łyżki bułki tartej Oleofarm
- sól ziołowa Rafex
- 1 l wody
- wegeta
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
- bulionetka do sosu cebulowego Knorr
Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia z gotującą się wodą, dodać marchewkę i przyprawy.Gotować do miękkości. .Na koniec dodać śmietanę i mąkę oraz bulionetkę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.