Przejdź do głównej zawartości
Prawdę mówiąc na blogu już jest przepis na ten pyszny sos, ale czasem warto przypomnieć i zachęcić do zrobienia..
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy Develey
- 1/2 łyżeczki chili
- 3 ząbki czosnku-wycisnąć maszynką
- 2 łyżki musztardy stołowej Develey
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka wegety
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 3 szkl. cukru
- 1/2 - 3/4 szkl. octu
- 2 łyżki soli
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami - posolić- gotować na wolnym ogniu około godziny.Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną paprykę i pozostałe składniki (OPRÓCZ MĄKI ! ) i gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny, albo na tyle długo, aby papryka się nie rozgotowała.Mąkę rozrobić w soku z ananasa i na końcu dodać do sosu. Zagotować.Gorący sos wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. NIE PASTERYZOWAĆ !
Juz go uwielbiam! Świetny przepis! Jak tylko gdzie obczaję tanio pomidorki to zrobię :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do akcji: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/przetwory-na-widelcu
Mam pytanie jak duży garnek potrzebuję by przyrządzić sosik? :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu..trudno mi powiedzieć..nie pamiętam jakiego używałam..w tym roku jeszcze nie robiłam...
UsuńHmm nie chodzi mi o konkretną pojemność tylko informację, czy taki standardowy, w którym się gotuje niedzielny rosół wystarczy czy muszę mieć jakiś duuuży gar do tego celu :) Jestem na początku drogi kulinarnej i wyposażenie w kuchni jeszcze ma nieco studencki charakter ;)
Usuń