Sos słodko - kwaśny


Przepis znalazłam  już w zeszłym roku, ale jakoś tak  wyszło ,że dopiero w wczoraj zrobiłam...Taki sos można kupić gotowy w słoiczku , ale zrobiony w domu smakuje ..wyśmienicie..Zrobiłam z jednej porcji, ale jeszcze  zrobię i to z większej porcji.
Przepis znaleziony tutaj.

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 3 ząbki czosnku-wycisnąć maszynką
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka wegety
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 szkl. cukru
  • 1/2 - 3/4 szkl. octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami - posolić- gotować na wolnym ogniu około godziny.Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną paprykę i pozostałe składniki (OPRÓCZ MĄKI ! ) i gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny, albo na tyle długo, aby papryka się nie rozgotowała.Mąkę rozrobić w soku z ananasa i na końcu dodać do sosu. Zagotować.Gorący sos wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. NIE PASTERYZOWAĆ !
Przepis dodaję do akcji Przetwory 2011,Warzywa psiankowate i Paprykujemy 2 .Domowy wyrób.

Komentarze

  1. robiłam :) bardzo dobry jest

    OdpowiedzUsuń
  2. zauberi - oj tak jest bardzo dobry ..dziś już wyprobowałam z mięskiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię identyczny sos. Jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie robiłam, jakoś zawsze kupuję gotowy w sklepie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez dwuch zdań domowe zawsze o niebo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w tym roku zrobiłam sos pierwszy raz i już robię drugą porcję, jest bardzo dobry i co najważniejsze bez polepszaczy i konserwantów ze znaczkiem E, polecam Iwa.

    OdpowiedzUsuń
  7. 3 szklanki cukru?!?!? chyba to jakaś pomyłka? :|

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam ten sos na wizytę Teściów, strzał w dziesiątkę. Na pewno w pomidorowym sezonie zrobię zapasy:) Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. WLASNIE GO JADLAM DO RYZU PYSZNY!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podoba mi się ten przepis, do czego można potem wykorzystać taki sos poza dodatkiem do ryżu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc ,,to nie wiem..ja zazwyczaj dodawałam do ryżu..

      Usuń
  11. Już go jadłam jest naprawdę bardzo dobry własnie bede sie zabierać do robienia na zime jesli dolezy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię go już drugi raz, jest rewelacyjny ! W tym roku zrobiłam z podwójnej proporcji !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wiem do czego można wykorzystać ten sos :) Czasami kupuję sos słodko-kwaśny (domowy na pewno jest lepszy ;), 2 filety z kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, podsmażam i dodaję do tego sos słodko-kwaśny. Razem gotuję, aż sos będzie gorący. Podaję z duszonymi ziemniakami z cebulką, albo z ziemniakami w kawałkach z koperkiem. Do tego jakaś surówka i gotowe. Przepis od szwagierki ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.