sobota, 26 kwietnia 2014

Irańska ryba smażona

Pomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj.


  • 80 dag filetów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej
Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju.
Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.

Naukowcy dostrzegli niedawno związek między stosowaniem kurkumy przez Hindusów, a niższą, w porównaniu do innych krajów, zachorowalnością na Alzhaimera. Zdaniem naukowców to właśnie składnik kurkumy- kurkumonoida, odpowiada za pobudzanie systemu immunologicznego do niszczenia białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera.

Zastosowanie w kuchni:
•    Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
•    Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.
•    Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako zamiennik szafranu.

Właściwości lecznicze:
•    Kurkuma jest stosowana do produkcji leków, leczących dolegliwości wątroby.
•    Wpływa pozytywnie na trawienie i działa rozkurczowo.
•   Najnowsze badania wskazują, że kurkuma jest jedną z najskuteczniejszych substancji przeciwrakowych. Wyniki badań potwierdzają, że osoby, które przyjmują kurkumę, zdecydowanie rzadziej chorują na raka.

5 komentarzy :

  1. Kurczę, chyba jak następnym razem będę robić rybę na obiad to wypróbuję ten sposób;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam...
    Chciałabym zaprosić do polubienia oraz wzięcia udziału w konkursie z wartościową, godną uwagi nagrodą.
    Konkurs jest dla każdego więc prosiłabym o udostępnianie linka z konkursem na facebooku:
    https://www.facebook.com/zadawkuchni?ref=hl

    oraz berzpośredniego linka do konkursu:
    http://zadawkuchni.blogspot.co.uk/2014/04/konkurs-wiosenne-inspiracje.html

    ZAPRASZAM...!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego danie z ryby jest w kategorii "bezmięsne"? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie ryba to nie mięso...ale już poprawiam i usuwam z kategorii bezmięsne..po prostu przez pomyłkę i moje niedopatrzenie ryba znalazła się w tej kategorii.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.