- 300 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki pszennej
- 450 ml letniej wody
- 7 g drożdży instant
- 1/2 szkl. otrąb pszennych
- 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.]
- 1/4 szkl.pestek dyni[ nie dałam]
- 1 łyżka soli [ według mnie za dużo]
- 1 łyżka cukru
- żółtko i mleko do posmarowania chleba
Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron.Upieczony chleb studzić na kratce.
Przypominam i zapraszam ..
Jestem ciekawa, czy mąkę orkiszową można zamienić na żytnią?
OdpowiedzUsuńSuper przepis . Piekę taki chleb od jakiegoś czasu i zawsze wychodzi. Ja daje więcej ziaren slonecznika dyni i siemię lniane.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, na pewno wypróbuję, a najważniejsze, że jest prosty w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńMój pierwszy chlebek odstawiłam do wyrośnięcia i zaraz będę piec.Mam nadzieję że mi wyjdzie jak mojej poprzedniczce. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też mam nadzieję..proszę dać znać.Pozdrawiam.
UsuńWychodzi super piekę od 2- 3 miesięcy!
OdpowiedzUsuńCzasami dodaję otręby owsiane lub płatki owsiane , jak nie mam pszennych .
OdpowiedzUsuń