Chałka z makiem..Wypiekanie na śniadanie

Wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza chałka..wcześniej nigdy chałki nie piekłam..i jak tylko dowiedziałam się ,że Małgosia w "Wypiekaniu na śniadanie "zaproponowała pieczenie chałki według przepisu Tatter postanowiłam spróbować swoich sił i upiec chałkę..Chałka ..to za mało powiedziane...bo to była chała ..olbrzym..i zrobiłam z połowy porcji..a tak pięknie urosła [ nawet zapomniałam o pozostawieniu kulek na 15 minut ] ..że ledwo zmieściła się na dużej blasze z piekarnika...Tak więc z połowy porcji można zrobić jedną olbrzymią chałę lub dwie mniejsze chałki..

  • 330 g białej mąki pszennej wysokoglutenowej [u mnie mąka krupczatka]
  • 670 g białej mąki pszennej chlebowej [ u mnie tortowa]
  • 55 g cukru
  • 75 g żółtek
  • 140 g jajek
  • 75 g oleju Rapso
  • 320 g wody
  • 19 g soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto

  • żółtko roztrzepane z łyżką wody
Składniki ciasta wymieszać w misce. Wyłożyć na stół i zagnieść dość ścisłe ciasto. Zostawić je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowując je delikatnie po 1 godzinie.


Następnie podzielić ciasto na 9 kawałków, ukształtować lekkie kule i zostawić je pod przykryciem na 15 minut. Z każdej kuli utoczyć wałek i zapleść z nich 3 warkocze (z 3 wałków każdy), który zostawić na na oliwionej blasze do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.

Chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Wsunąć do pieca o temp. 195 stopni i piec ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjąć chałkę z pieca i raz jeszcze posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Piekły ze mną :
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Lidia Wesołowska z blogu 
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie 
Bożenka z blogu Moje domowe kucharzenie
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Karolina z blogu Kuchnia z pomysłem Karoliny 
Iza z blogu Smaczna pyza
















Komentarze

  1. A ja lub piec chałki, z makiem jeszcze nie robiłam więc kiedyś muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wspólne pieczenia . Super te nasze chałki wyszły .

    OdpowiedzUsuń
  3. To był także mój debiut jesli o chałkach mowa. Jest piękna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze jak ja się cieszę,że wypiekasz zawsze z nami! rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bożenko wyszła Ci cudnie , milo że znowu razem piekłyśmy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna chałka, dzięki za fajną zabawę i do następnego,,,

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za wspólne pieczenie :) mam nadzieję nie ostatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna chałka :) Pozdrawiam i dziękuje za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.