środa, 2 października 2013

Afrodyta



Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj..pyszny mięciutki biszkopt..lekko kwaskowata masa serowa,a do tego słodka i pyszna posypka ..nic dodać, nic ująć...i tylko brać się do roboty i robić to pyszne ciasto..polecam..

Do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i śnieżkę firmy Wodzisław..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny do pieczenia [ chociaż można biszkopt upiec i bez proszku, ale ja jeszcze takiego nie piekłam]..Śnieżka jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub owoców..wystarczy zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe..
BISZKOPT
MASA SEROWA
POSYPKA
  • 1/3 kostki margaryny
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • garść migdałów [ płatków migdałowych] 
  • 2 łyżki cukru
PONADTO 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać łyżkę octu. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie obie mąki i proszek do pieczenia i miksować na najniższych obrotach.Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego  do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.
Galaretki rozpuścić w pół litra gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Ser biały utrzeć z cukrem,a następnie wlać zimną galaretkę i miksować do dokładnego połączenia.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze "Śnieżką". Do ubitej śmietany wlać ser z galaretką i wymieszać mikserem. Wylać na jedną część biszkoptu i  przykryć drugą częścią ciasta .Posmarować dżemem .
Na patelni roztopić masło z cukrem,dodać kokos i migdały. Całość zrumienić na małym ogniu cały czas mieszając. Rozprowadzić na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem. 







1 komentarz :

  1. Delikatne, takie piankowe ciasto Ci wyszło, aż mam ochotę, żeby się skusić. Ale najpierw muszę je upiec.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.