Przejdź do głównej zawartości
"Wiśniowy" dżem z cukinii
Z cukinii robiłam dżem już nie raz..ale pierwszy raz zrobiłam z galaretką wiśniową..i ten nawet jest lepszy niż z galaretkami pomarańczowymi..Mam jeszcze cukinii ..poeksperymentuję jeszcze z innymi galaretkami..
- 5 kg cukinii
- 1 kg cukru
- 4 galaretki wiśniowe
- 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
bardzo intrygujący! jestem ciekawa, jak smakuje taki cukiniowy dżem.
OdpowiedzUsuńno proszę! w życiu takiego nie jadłam:) to dałaś czadu Bożena!
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę uroczo;) eksperymentuj, eksperymentuj z galaretkami i chwal się efektami, jestem bardzo ciekawa:)
OdpowiedzUsuńFajny dżemik,musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńJa robię dżem z cukinii od kilku lat..i jest pyszny..nie czuć wcale cukinii...i jest smaczny..polecam.
OdpowiedzUsuń