Robiłam miód z mniszka z pomarańczą i do tej babki wykorzystałam pozostałą skórkę pomarańczową..Przepis znaleziony na blogu Dorotki.
Składniki:
- 140 g miękkiego masła
- 225 g mąki
- ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 6 łyżek mleka (90 ml)
- otarta skórka z 1 pomarańczy (może być też ekstrakt, aromat pomarańczowy)
Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zmiksować, aż ciasto będzie lekkie (nie ubijamy białek osobno!). Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC (piekłam 55 minut), do tzw. suchego patyczka.
Do nasączenia:
Do nasączenia:
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Polewa:
- 50 g ciemnej czekolady
- 25 g masła
Roztopić masło, dodać czekoladę i mieszać, aż do roztopienia w kąpieli wodnej. Przyozdobić babkę zygzakami z czekolady.
wygląda jak babka mojej babci :)
OdpowiedzUsuń