- 260 g maki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 średnie pomarańcze [1 pomarańcza i 1 szkl cukinii w syropie]
- 1/4 l soku pomarańczowego [ sok z cukini]
- 140 g cukru
- 1 jajo
- 125 g miękkiego masła
- 40 ml likieru pomarańczowego (lub dowolnego alkoholu)
Piekarnik nagrzać do 180 st. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i rozdrobnić mikserem. Z cukru i jajka utrzeć kremową masę, stopniowo dodawać masło.
Do masy jajecznej dodać sok z pomarańczy, skórkę, rozdrobnione owoce i likier oraz mąkę z proszkiem i solą.
Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut, kontrolując muffiny i wyjąć, kiedy zarumienią się na złoto-brązowo.
Muffiny zostawić w foremce na 5 minut, a potem przełożyć na kratkę do ostudzenia. Można dowolnie udekorować.
Do masy jajecznej dodać sok z pomarańczy, skórkę, rozdrobnione owoce i likier oraz mąkę z proszkiem i solą.
Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut, kontrolując muffiny i wyjąć, kiedy zarumienią się na złoto-brązowo.
Muffiny zostawić w foremce na 5 minut, a potem przełożyć na kratkę do ostudzenia. Można dowolnie udekorować.
Zaskakujesz mnie coraz bardziej...ta cukinia to pewnie pełen wypas !
OdpowiedzUsuńByły smaczne..
UsuńMuffiny z cukinią? Ale zaszalałaś! :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku, i fajnie, że się przyłączyłaś :)
Jak brak odpowiedniej ilości składników w domu, to trzeba kombinować...a
UsuńAż miło popatrzeć, muszę wypróbować. Będzie akurat ku temu okazja!
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńWłaśnie się pieką i będą na śniadanie;) Przy okazji wykorzystałam zalegające w domu pomarańcze. W takim razie może i ja dołączę do tej odsłony Weekendowej cukierni?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Oj,będzie pyszne śniadanko..a w Weekendowej Cukierni wszyscy mile widziani...
UsuńAż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;)
OdpowiedzUsuńno, rzeczywiście połączenie z cukinią intrygujące!!!! Dziękujemy za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuń