- 60 dag mięsa z golonki
- 40 dag mielonego mięsa
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki soli peklującej
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1-2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 125 ml wody
Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w pół szklanki gorącej wody,chwilę studzimy i szybko mieszamy z mięsną masą.
Do szynkowara wkładamy woreczek napełniamy go szczelnie mięsem, starając się usunąć ze środka powietrze, zawiązujemy mocno sznurkiem i zamykamy.Szynkowar wkładamy do garnka z wodą i parzymy przez 2 godziny. Woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej poziomu wkładu mięsnego wewnątrz szynkowara.Po 2 godzinach wyjmujemy szynkowar, schładzamy w zimnej wodzie i na noc wkładamy do lodówki.
Przepis dodaje do akcji Wędliny domowe.
Mój tatko byłby zachwycony ;)
OdpowiedzUsuńkulinarne-smaki -Jeśli Twój tatko byłby zachwycony -zrób taką mielonkę...
OdpowiedzUsuńZrobiłem szynkową w szybkowarze. Z łopatki i karczku. Rozkosz...
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię z tego przepisu ciekawe co wyjdzie :)))
OdpowiedzUsuńja robie i teras i tez niewiem co wyjdzie sie okaze po wyjeciu
OdpowiedzUsuńJa też jestem ciekawa..
UsuńJaki woreczek trzeba włożyć do szynkowara? Zwykły foliowy pewnie podczas gotowanie się rozpuści?....
UsuńZwykły foliowy może być, się nie rozpuści.
Usuń