Przejdź do głównej zawartości
Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie
Przepis znaleziony na blogu HALF HOUR COOK. I tu oczywiście wykorzystałam serek mascarpone , który sama zrobiłam.
- 200 g serka mascarpone
- 180 g śmietany 30%
- 3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
- ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
- 1 torebka cukru waniliowego
- 100 g czekolady
- 50 g masła
- 1 łyżka żelatyny (około 10 g)
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4x1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.
Cudowne ptasie mleczko! Waniliowe to moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńja bym nawet nie obtaczała- ten biały puch będzie wyśmienity i bez czekolady;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!!!
OdpowiedzUsuńTo można to samemu zrobić? Uwielbiam ptasie mleczko ale nie przyszło mi do głowy żeby samodzielnie je przygotowywać:)
OdpowiedzUsuńwygląda lepiej niż to, które można kupić w sklepie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam wszystkich chętnych do udziału w Nowej Cukierni u Polki.Czekamy na pierwszego gospodarza i ciekawe pomysły!
OdpowiedzUsuńhttp://smakialzacji.blogspot.com/2011/05/dotyczy-cukierni-u-polki.html
Smaczne teraz jak mam przepis na domowe mascarpone skusze się z chęcią na Twoje ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńJak z mascarpone, to musiało smakować wybornie!
OdpowiedzUsuńDomowe ptasie mleczko? to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńwow, domowe ptasie mleczko, w niczym nie ustępuje sklepowemu, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te lekkie chmurki
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze... nie od dziś wiadomo, że to co zrobi się samemu najlepiej smakuje.. wiadomo , że nie ma żadnych konserwantów itd..
OdpowiedzUsuńochyda!nie smakuje mi!jest obślizgłe i niesmaczne!!!!nie polecam!nigdy przenigdy!!! -,-
OdpowiedzUsuńPrzemo
Ojej..aż taka opinia?? Najpierw trzeba zrobić a potem skomentować..Nie każdemu zresztą musi smakować...
Usuń