Kiedyś już robiłam podobny serek kremowy z jogurtów greckich -klik, a tym razem zrobiłam serek ze śmietany 18 % i w thermomiksie.Smaczny, kremowy twarożek idealny ot tak do zjedzenia na kanapkę albo do naleśników itd.
- 1000 g kwaśnej śmietany18% tłuszczu
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, podgrzewać 40 min/90°C/obr. 1 . Zdjąć motylek. Zawartość naczynia przelać do koszyczka thermomiksa lub sitka wyłożonego gazą. Zawiązać gazę od góry za pomocą gumki recepturki, zbierając wolne brzegi gazy.Powiesić nad jakimś naczyniem, by serwatka mogła ściekać .Odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.
Jaką wartość do smaku daje procent śmietany? Czy będzie on równie smaczny z mniejszym, lub większym procentem?
OdpowiedzUsuńZawsze marzyłem o tym thermomixie, będę musiał w końcu go kupić
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog. Myśle, że taka wiedza przyda się każdemu.
OdpowiedzUsuńBlog jest świetny, dlatego też wejde na niego jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuńWpis jest naprawdę ciekawy, dlatego też poczytam kolejne.
OdpowiedzUsuńTen blog jest naprawdę świetny i ma ciekawe artykuły.
OdpowiedzUsuńTo musi cudownie smakować!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten blog.
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie próbowałem, bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńsuper przepis~!
OdpowiedzUsuń