Moi domownicy ,a zwłaszcza córki , ja zresztą też lubimy pierogi i zazwyczaj robię je z grzybami lub z grzybami i kapustą.Tym razem były z pieczarkami ,ale farsz może być dowolny, nawet może być mięso.

- 3 szkl.mąki
- 1 szkl.gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- dowolne nadzienie [ pieczarki podsmażone razem z cebulką]
Mąkę przesiać, dodać sól, wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. [Mąkę przesiać do naczynia thermomiksa, dodać sól,wlać wrzątek i wymieszać 3 min / interwał ].Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć pierożki w głębokim oleju z każdej strony .Osuszyć na papierowym ręczniku.

Właśnie szukałam takiego przepisu.
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła uszka z grzybami na Eigily w takim cieście. Tyle, że musiało być cienko rozwałkowane
Pierwszy raz coś podobnego jadłem w Portugalii. Ten przepis przypomniał mi tamte smaki. Naprawdę bardzo dobry przepis.
OdpowiedzUsuń