Moi domownicy ,a zwłaszcza córki , ja zresztą też lubimy pierogi i zazwyczaj robię je z grzybami lub z grzybami i kapustą.Tym razem były z pieczarkami ,ale farsz może być dowolny, nawet może być mięso.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipS-JNvhy5Xq7rmEC-VLTmeBkVRwR0_A4NiGHkQ4-EHn3JmLu3W8vOeDLZn_6DhBb5BNc4X5sfaqgGHgTyObUx007o2Ma9fz9fiBekBhkUJ-L9Xju08AgFr1GXTcGRiBOUgVpr8ym6uboX/s640/80627787_208957880131377_7816927194109706240_n.jpg)
- 3 szkl.mąki
- 1 szkl.gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- dowolne nadzienie [ pieczarki podsmażone razem z cebulką]
Mąkę przesiać, dodać sól, wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. [Mąkę przesiać do naczynia thermomiksa, dodać sól,wlać wrzątek i wymieszać 3 min / interwał ].Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć pierożki w głębokim oleju z każdej strony .Osuszyć na papierowym ręczniku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyfs39rQ8bNVOFTL0jOG4hcT4ovR7qmeFySB3ej7nXlnVte2TLZayVb-gGVHOl9T8XefQm3ZyX07BT7OEmGvdpPtt4hKwOmqWXmUjjdrCeBaje3AcohWX8_Iw8pbDz6hyphenhyphen85oTJN63mXJrl/s640/80627787_208957880131377_7816927194109706240_n.jpg)
Właśnie szukałam takiego przepisu.
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła uszka z grzybami na Eigily w takim cieście. Tyle, że musiało być cienko rozwałkowane
Pierwszy raz coś podobnego jadłem w Portugalii. Ten przepis przypomniał mi tamte smaki. Naprawdę bardzo dobry przepis.
OdpowiedzUsuń