No i znów mam swojską mielonkę z szynkowaru.Tym razem z mięsa mielonego wieprzowego i drobiowego.Na kanapki idealna, polecam.
- około 1,2 kg mięsa mielonego [ u mnie wieprzowe i drobiowe]
- 2 łyżeczki soli
- papryka
- pieprz
- majeranek
- zioła prowansalskie
- 1 -2 łyżeczki żelatyny
- około 50 ml wody
Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Dobry przepis! Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńZastanawiałem się, co zrobić z mięsem mielonym i ten przepis po prostu spadł mi z nieba! Rewelacja.
OdpowiedzUsuńRewelacyjna mielonka. Doskonałe się z niej robi przyprawy.
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, mam szynkowar więc wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń