Kawa Dalgona

Ostatnio gdzie nie spojrzeć na Fb to każdy , no prawie każdy robił już taką kawę.Musiałam zrobić i ja.No i efekt wyszedł ..wow....Jak to możliwe , a jednak możliwe pianka nad mlekiem jest tak gęsta, że nie opada i trzyma się na powierzchni mleka.Kawa Dalgona to bardziej jak deser niż kawa, ale spróbujcie.Ja robiłam już kilka razy i dla mnie najlepsza jest po wymieszaniu tej gęstej pianki z mlekiem.
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki gorącej wody 
  • 1/2 szkl. mleka ciepłego lub zimnego
Kawę, cukier i wodę zmiksować [blenderem, trzepaczką, spieniaczem, a nawet zwykłą łyżką ] aż do uzyskania gęstej masy. Mleko wlać do szklanki, na wierzch wyłożyć warstwę kawowej masy. Dodatkowo można wierzch posypać startą czekoladą.


Komentarze

  1. Świetnie wyglądająca kawa! Żałujemy jedynie, że nie można jej odzwierciedlić używając espresso zamiast kawy instatnt

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.