Nazwa idealnie pasuje do tego sosu,bo jest naprawdę wspaniały i nada się do wielu sałatek, surówek.Polecam serdecznie, taki sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni,a jeśli "krzepnie", część sosu poza lodówką w słoiku.U mnie akurat zielona sałatka z takim sosem, mniam -pychotka.Polecam.Przepis podpatrzony u Gastrofilki, zajrzyjcie tam koniecznie .
- 250 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 100 ml wody (przegotowanej)
- 1 łyżka musztardy
Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować ,przelać do butelki lub słoika.Zamknąć i przechowywać w lodówce .
A tu sos wspaniały w innych surówkach.
Dziękuję, Bożenko :-) Pilna i bardzo zdolna Kucharka z Ciebie :-*
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję Moniko.
Usuń