Pulpety w sosie

    Pyszne klopsiki w sosie, a do tego surówka, też pyszna -colesław.
    • 0,5 kg mięsa mielonego
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • sól,pieprz, vegeta, , majeranek
    • mąka do panierowania
    • kilka marchewek
    • listek, ziele
    • koperek
    • mąka i śmietana do sosu
    Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami i drobno posiekaną cebulą.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć z każdej strony na rumiano.Wodę zagotować razem z listkiem , zielem i vegetą, dodać usmażone pulpeciki,obraną i pokrojoną marchewkę i gotować około 20 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę  i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły się grudki, dodać do pulpetów i gotować na małym ogniu jakieś 5 minut.Na koniec dodać koperek, w razie potrzeby doprawić.


    Komentarze