Przejdź do głównej zawartości
Kurczak w sosie pieczarkowo -śmietanowym
Szybko i smacznie.
- 10-12 pałek z kurczaka
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 50 dkg pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
- około 500 ml bulionu z drobiu
- 100 ml śmietany
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
Pałki posypać przyprawami, odstawić do lodówki na 2 godziny,a nawet na całą noc.Następnie pałki zrumienić na połowie masła klarowanego i przełożyć do płaskiego garnka, dodać pokrojoną marchewkę, wlać bulion tak aby przykryło je do połowy.Dusić, aż mięso prawie zmięknie.W międzyczasie na reszcie masła przesmażyć posiekaną cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki.Dodać do pałek i dusić razem jeszcze z 10 minut.Mąkę , koncentrat pomidorowy wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do garnka.Wlać także śmietankę i jeszcze chwilę pozostawić na ogniu .
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.