Kurczak w sosie pieczarkowo -śmietanowym


Szybko i smacznie.
  • 10-12 pałek z kurczaka
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula 
  • 50 dkg pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • około 500 ml bulionu z drobiu
  • 100 ml śmietany 
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
Pałki posypać przyprawami, odstawić do lodówki na 2 godziny,a nawet na całą noc.Następnie pałki zrumienić na połowie masła klarowanego i przełożyć do płaskiego garnka, dodać pokrojoną marchewkę, wlać bulion tak aby przykryło je do połowy.Dusić, aż mięso prawie zmięknie.W międzyczasie na reszcie masła przesmażyć posiekaną cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki.Dodać do pałek i dusić razem jeszcze z 10 minut.Mąkę , koncentrat pomidorowy wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do garnka.Wlać także śmietankę i jeszcze chwilę pozostawić na ogniu .

Komentarze