Drożdżówki z twarogiem

    Pyszne drożdżówki z twarogiem.
    • 1/2 szkl. cukru
    • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
    • 45 g świeżych drożdży
    • 3/4 szkl.mleka
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 60 g masła
    • 480 g mąki pszennej
    Nadzienie serowe

    • 50  dkg zmielonego białego sera
    • 0,5 szkl. cukru pudru 
    • 1 opakowaniu cukru waniliowego
    • 1 jajko
    Dodatkowo
    • 1 jajko, do posmarowania bułek [nie smarowałam]
    Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki,odstawić na kilka minut. Jajka ubić widelcem.Do mąki z cukrem i skórką dodać jajka, wlać zaczyn drożdżowy i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić.[Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2.Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał.]
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować w kulę(nie zagniatamy ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować) i podzielić na 2 części. Jedną przykryć ściereczką a drugą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm .Posmarować serem i zwijać na dwa a powstały pas zwiniętego ciasta pokroić na równe kawałki, następnie każdy z kawałków skręcić.Tak przygotowane bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm.Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na jakieś 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

    Komentarze