Bułeczki z twarogiem i mascarpone

Pyszne bułeczki z nadzieniem serowym.
Ciasto
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/6 szkl. mleka
  • 2 jajka (w tym 1 do posmarowania bułeczek)
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
Lukier
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody (trochę mniej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu (trochę mniej)
Ciasto
Drożdże wymieszać z 1łyżką cukru,2 łyżkami mąki i 1/6 szkl. ciepłego mleka . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min.Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozpuszczonym masłem i jednym jajkiem. Dodać zaczyn i pozostałą część ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem.  [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]Uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości).
Nadzienie
Do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier i miód. Wbić jajko i wymieszać widelcem.
Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt  40 x 30 cm,  grubość około 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto pokroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. 
Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min, do zarumienienia.
Lukier
Do garnka wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Zagotować, często mieszając. Na wolnym ogniu gotować ok. 5 min, pod koniec wlać sok z cytryny i ocet. Delikatnie przestudzić i miksować do uzyskania białej masy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli za rzadki, troszkę cukru i ponownie dokładnie utrzeć. Lukier należy zrobić tuż przed polaniem bułek, ponieważ szybko gęstnieje. jego konsystencja ma być na tyle lejąca, by móc spokojnie polać nim bułeczki.
Źródło -klik.


Komentarze