Pierogi z mięsem mielonym

Pierogi , tym razem z mięsem mielonym.
Ciasto pierogowe:
  • 50 dkg mąki
  • około 1 szkl. gorącej wody
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli
Farsz
  • 50 dkg mielonego mięsa 
  •  1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek

Mąkę przesiać do miski,dodać jajko, sól ,wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto.Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką.
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wszystko razem wymieszać[jeśli ciasto będzie suche dodać odrobinę zimnej wody] Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając łyżeczką. Można także wykrawać kółka np. szklanką lub foremką do pierogów,nałożyć farsz i zlepić brzegi.Wrzucać porcjami na osolony wrzątek i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką. 


Komentarze