Pączki z marmoladą wieloowocową

Tłusty czwartek to i pączki muszą być obowiązkowo.Pyszne pączki, nadziewane marmoladą po usmażeniu.Przepis gdzieś z sieci,ale nie pamiętam skąd.
  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant  lub 20 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru pudru
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 2 jajka
  •  2 żółtka 
  • 60 g masła
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • marmolada do nadziewania 
Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]Ciasto włożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wycinać koła, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nadziewać marmoladą, posypać cukrem pudrem.


Komentarze