Tłusty czwartek to i pączki muszą być obowiązkowo.Pyszne pączki, nadziewane marmoladą po usmażeniu.Przepis gdzieś z sieci,ale nie pamiętam skąd.
- 550 g mąki pszennej
- 14 g drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży
- 70 g cukru pudru
- 1 szkl ciepłego mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 g masła
- 1 łyżka wódki
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- marmolada do nadziewania
Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]Ciasto włożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wycinać koła, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nadziewać marmoladą, posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.