- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła, roztopionego
- 60 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka wódki
- 3/4 puszki masy kajmakowej (dulce de leche)
- tłuszcz do smażenia
Z drożdży , 1 łyżki cukru , 1-2 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 1 -1,5 godz. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki.Odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule.Masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nią pączki.
Źródło-klik.
Źródło-klik.
pączki wyglądają jak marzenie :)
OdpowiedzUsuń