Pączki z kajmakiem

Karnawał trwa, tłusty Czwartek także zbliża się, więc trza wypróbowywać nowe przepisy na pączki.Te pyszne pączki są z masą kajmakową w środku.
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka  wódki 
Dodatkowo
  • 3/4 puszki masy kajmakowej (dulce de leche)
  • tłuszcz do smażenia 
Z drożdży , 1 łyżki cukru , 1-2 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 1 -1,5 godz. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki.Odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule.Masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nią pączki.
Źródło-klik.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.